Stel cookie voorkeur in

Integrale nieuwsbrief nummer 10 2017

30-06-2017

Kalender

 • 3 t/m 6 juli: competentiegesprekken groep 2
 • 7 juli: Zomerfeest
 • 11 juli: Poetsmiddag 14.00-16.00 uur
 • 12 juli: Musical groep 8 - laatste schooldag
 • 13 juli: Studiedag (BSO hele dag open/extra opvang nodig)
 • 14 juli: Studiedag (BSO hele dag open/extra opvang nodig)
 • 17 juli t/m 25 aug: Zomervakantie

Klein berichtje van Bettine

Beste ouders,

Afgelopen 7 juni is onze zoon Gijs gezond via een keizersnee geboren (2924 gram & 48 cm). We zijn zo dankbaar dat dit mannetje alles zo goed heeft doorstaan de afgelopen periode.

Aansluitend is bij mij onder volledige narcose de Wertheim operatie succesvol uitgevoerd. Dit was even spannend gelet op de grote baarmoeder vanwege de zwangerschap. Na een week ziekenhuis en op de dag van ontslag nog een bloedtransfusie, mochten Gijs & ik op 14-6 naar huis en werden we nog een aantal dagen verwend door de kraamverzorgster! Op 16-6 kregen we het bericht van de arts dat pathologisch onderzoek had uitgewezen dat de kanker succesvol verwijderd was bij de operatie en dat nabehandeling niet nodig is (behalve 3-maandelijkse controles). Hierdoor kan ik me volledig richten op mijn herstel.

Het herstellen gaat (uiteraard) langzaam, maar voorspoedig. De buikwond geneest prima en de energie komt mondjesmaat weer terug.
Vanuit Amersfoort een fijne afronding van het schooljaar (vakantie start hier al op 6 juli!) en mooie zomer!
Liefs Bettine

Algemene info 

Vandaag krijgt uw (schoolgaande) kind een envelop mee waarin belangrijk informatie te vinden is over het schooljaar 2017-2018 zoals groepssamenstelling, formatie, plattegrond e.d. Deze informatie is ook te vinden in de app. Overige informatie zoals de kalender, schoolgids en extra schoolinformatie is ook te vinden op de website van het kindcentrum.  

berichtje van juf Tanja

Lieve ouders en kinderen,

Helaas is dit schooljaar voor mij anders gelopen dan ik had verwacht. Na een aantal longontstekingen is gebleken dat mijn lichaam zowel lichamelijk als mentaal was uitgeput. Tot mijn spijt heb ik enige tijd mijn werkzaamheden uit handen moeten geven. Na enkele maanden rust ben ik nog steeds herstellende. Het gaat gelukkig in kleine stapjes beter met mij.

Het einde van het schooljaar nadert. Voor het volgende schooljaar is in goed overleg besloten om mijn re-integratie te laten plaatsvinden op een andere school binnen de stichting ATO. Hierna zal bekeken worden hoe mijn verdere werkhervatting zal verlopen. 

Omdat ik de kinderen van het leerplein ontzettend heb gemist wil ik graag in de laatste schoolweek afscheid nemen van de lieve kinderen en ouders van middenbouw blauw en oranje. Dit moment zal nog nader gepland worden met Charlotte en Fenna.

Voor nu wil ik alle ouders en kinderen bedanken voor het vertrouwen en de prettige samenwerking. Ik wens iedereen een fijne vakantie toe en willicht tot volgend schooljaar.

Hartelijke groetjes van Tanja

Leerlingenraad

Hierbij een nieuwsverslag namens de leerlingenraad van Anna en Danne. We hebben het gehad over de mini Roparun en de helft van het geld mogen we zelf gebruiken en we hebben ook besproken waar we het geld gaan investeren in het schoolplein, namelijk voor een waterpomp. Op de tweede verdieping wordt verbouwd tot leerplein. Dat komt vanwege het feit dat er ruimte voor kinderen nodig is. Volgend jaar krijgt groep 5 t/m 8 eigen iPads per tweetal. Er wordt ook besproken over wat voor eten nou wel mee naar school mag en niet vanwege gezond gedrag. Volgend jaar gaan we ook letten op de verkeersveiligheid rondom school. Er komen ook misschien extra muziek en teken lessen. En het schoolplein wordt in de zomervakantie verbouwd dus volgend schooljaar kunnen alle kinderen van KC De Hoven er van genieten. Dit was ons verslag wij hopen dat jullie nu bijgepraat zijn.

Met vriendelijke groet,

Danne & Anna van de leerlingenraad

Nieuws van de onderbouw

Wat een avonturen hebben we toch weer beleefd de afgelopen weken! En wat een leuke dagen komen er nog aan!
Voor wie het nog niet weet:  OPA BROM IS GEVONDEN! Oma Brom is op de leerpleinen op visite geweest om hulp te vragen voor het runnen van het letterwinkeltje en het cijferwinkeltje. Oma Brom had toch veel te veel last van haar reumatiek en opa Brom was op vakantie. De kinderen zijn enthousiast aan de slag gegaan met letters en woorden of met cijfers. Elke week had opa Brom een brief gestuurd vanaf zijn vakantieadres met daarbij een opdracht om op zoek te gaan waar opa Brom op vakantie zou zijn. Uiteindelijk na een wandeling door de wijk waar we gekeken hebben naar specifieke dingen in de wijk zoals veel brievenbussen of een specifieke boom, vonden we opa Brom bij het Strandje. Opa Brom had een verrassing voor ons. Wij mochten een ijsje kopen bij de Albert Heijn met het geld dat hij ons gegeven heeft.

Schoolreisje
We zijn ook op schoolreisje geweest. Wat was het een avontuur om met de bus naar ’t Kwekkeltje te rijden. Daar hebben we heerlijk gespeeld in de speeltuin. Helaas werkte het weer niet altijd mee maar dat kon de pret niet drukken. Er werd veel gebruik gemaakt van de glijbanen, de trapauto’s en de klimtoestellen. Kortom een groot succes! Een extra bedankje voor de groepsouders die dit hebben georganiseerd en natuurlijk ook voor de hulpouders die er deze dag waren!

Zomerfeest 7 juli 2017
Het zomerfeest komt er weer aan. Het thema is: Oost, West, Thuis best, FoodFest!” Dit jaar heeft de onderbouw de landen Nederland, België en Duitsland toebedeeld gekregen. Kom die avond gezellig en laat je verrassen door de gerechten uit de landen die we overdag maken. Overdag worst er heerlijk gekookt en gebakken om ’s avonds de ouders en onszelf te verwennen met de hapjes die we overdag hebben klaar gemaakt.
Wij zien jullie graag op het Zomerfeest van 17.00 – 19.00 uur.

Woensdag 12 juli: laatste schooldag
Woensdag 12 juli is alweer de laatste dag van het schooljaar. De kinderen gaan deze dag het thema “ Oost, West, Thuis Best!?” afsluiten. We gaan een campingdag houden.  Er worden hutten gebouwd op het speelplein, kampeerspelletjes gedaan in de Wadi en op het leerplein is een Kinderdisco net als op een echte camping.

Nieuws van de Middenbouw

Portfolio
De portfolio's zullen vandaag thuiskomen. In de portfolio's hebben we weer foto's, werkjes en de resultaten van uw kind gestopt. De kinderen mogen trots zijn!

Schoolreisje
We zijn op schoolreis geweest naar Ouwehands Dierenpark. Wat was het een feestje! Het bekijken van de panda's was favoriet. Aan het einde van de dag waren we allemaal in de binnenspeeltuin te vinden, dat was erg gezellig. Dank aan alle hulpouders en de organisatie, het was top!

Zomerfeest
Het zomerfeest komt eraan. 7 juli zullen we overdag hapjes bakken. Hier zoeken we nog ouders voor. Wil je meehelpen? Er hangen inschrijflijsten in de garderobes van de middenbouw.

Mentoren

Komend schooljaar zullen er twee leerpleinen zijn in de middenbouw. We doen een investering in de personele bezetting van de middenbouw door op deze pleinen vijf leerkrachten en vier ondersteuners werkzaam zijn. Op een leerplein zijn maximaal 75 leerlingen aanwezig verdeeld over twee basisgroepen.
We werken met mentoren voor de kinderen. Ieder kind heeft een mentor. Samen met de mentor wordt gekeken welke doelen centraal staan en hoe het kind aan deze doelen gaat werken. De mentor draagt er zorg voor dat het kind aanbod krijgt van alle professionals op het leerplein, zoals taal- en rekenspecialist. Deze persoon zorgt ook voor de juiste ondersteuning (in overleg met de collega’s) als het kind meer nodig heeft naast de basisondersteuning. De mentor voert gesprekken met de specialisten van het leerplein, ouders en de Intern begeleider. 

Aan het begin van het schooljaar en tijdens de infoavond van 11 september zullen we u hier meer inhoudelijk over informeren.

Nieuws van de Bovenbouw 5/6:

Olympiade en casual Friday
Groep 6 heeft de afgelopen maand meegedaan aan de jaarlijkse Olympiade van Rosmalen. De kinderen hebben de gehele dag sporten beoefend, zoals; basketbal, hockey, voetbal, tennis, zwemmen, korfbal en volleybal. Ondanks de regen hebben de kinderen een leuke dag gehad.

Groep 5 had de dag van de Olympiade, casual Friday. Zij startte de dag in de gymzaal met ‘zaklamp lezen’. Vervolgens hebben zij op het leerplein gezelschapsspelletjes gedaan en een film gekeken.

Schoolreis
Wat een feest! We gingen afgelopen woensdag op schoolreis naar DE EFTELING! De kinderen hebben zich goed vermaakt op deze prachtige dag. Samen met de juffen in de achtbaan en met de meester het doolhof in, wat een pret!

Project
De kinderen hebben de afgelopen periode hard gewerkt aan project ‘de Wijk’. Ze hebben de wijk de Groote Wielen in kaart gebracht. Vanuit verschillende domeinen, zoals; werken, wonen, cultuur, welvaart, recreatie en bestuur hebben zij bekeken hoe de wijk de Groote Wielen is opgebouwd. Ze hebben een website, brochure en commercial gemaakt.

Waterspelletjes
De hitte golf van vorige week kwam voor bovenbouw 5/6 goed van pas. Afgelopen vrijdag was een mooi moment om de week af te sluiten met waterspelletjes. Kinderen namen emmers en lege flessen mee, zodat de spelletjes gespeeld konden worden.

 

Bleijendijk
Bleijendijk was de afgelopen maand weer leuk en leerzaam. De kinderen hebben gewerkt met een bijenhotel. Ze hebben bomen omgezaagd voor het klusje en ze hebben een gekeken hoe het leven van een bij eruit ziet. Denk hierbij aan; geuren, verschillende bloemen en gebieden.

Afscheid Kristel en Marjon

Beste ouders,

Bij deze willen wij jullie laten weten dat wij vanaf aankomend schooljaar een nieuwe uitdaging aangaan. Kristel gaat dit doen op de Overlaet  en Marjon op de Kwartiermaker. Wij kijken met heel veel plezier terug op onze jaren op de Hoven en willen jullie hartelijk danken voor het vertrouwen in ons. Voor alle ouders en kinderen, nog een fijne tijd op dit mooie kindcentrum en wellicht komen we elkaar nog eens tegen.

Opbrengst Roparun

De sponsorloop voor stichting Roparun heeft een bedrag opgeleverd van 6.880,- euro. Dat hebben onze kinderen bij elkaar 'gelopen'. De helft van dit bedrag is direct overgemaakt naar de stichting. De kinderen van leerlingenraad hebben een besluit mogen nemen over de besteding van de overige 3.440,- euro. Het bedrag wordt geïnvesteerd in een waterpomp op het schoolplein. Daar zullen alle kinderen vast erg blij mee zijn! Rik Voet heeft natuurlijk een bijzonder mooi resultaat geboekt door 75 kilometer (!) te lopen voor de officiële estafetteloop van Roparun. Petje af voor Rik!

Activiteiten Engels

Hieronder een opsomming van onze activiteiten ‘ Engels’.

Voor de Onderbouw

 Wij zijn hoofdzakelijk bezig geweest met het lezen van Engelse prentenboeken. Deze boeken worden ondersteunt met enkele liedjes:

Voor de Middenbouw zijn wij bezig geweest met “seasons, baby animals and picture books.Baby animal song: https://www.youtube.com/watch?v=cJg4YFtvOp8

Voor dit onderwerp hebben wij een scavengerhunt gehouden en hebben we met werkbladen gewerkt en hebben een klassikale memory gespeeld.

De boeken die wij gelezen hebben zijn:

 • “Slug needs a hug” Dit boek heb ik ondersteund door ze eerst na een echte slak te laten kijken (het boek gaat over een naaktslak). Vervolgens hebben wij het boek gelezen en zijn de kinderen nog aan het werk geweest met een werkblad.
 •  “ oi  Frog”: Na het lezen van dit boek wat opgebouwd is in rijm, hebben we een kleine quiz gehouden en hebben het lied “Five little speckled frogs” gezongen. https://youtu.be/XaJSlYMFHyQ
 • “oi dog” Dit boek is een vervolg op het boek “Oi Fog” en gaat verder met het verhaal. Ook dit is in rijm geschreven. Na het lezen van dit boek hebben we aan een werkblad gewerkt.
Voor de Bovenbouw 5/6

Rondom het thema The London fair hebben de kinderen aan een brochure gewerkt over London. In deze brochure kwamen aan de orde: het inchecken in een hotel, eten bestellen in een restaurant en een scavengerhunt over allerlei attracties in London. Daarnaast hebben ze gewerkt aan het spellen en hebben we aandacht besteed aan de uitspraak van cijfers in het Engels. Dit hebben ze ook thuis geoefend. Ondersteund met dit liedje: https://youtu.be/2AirWHoRlSc

Voor de Bovenbouw 7/8

Ook hier stond het thema The London fair centraal: https://youtu.be/2AirWHoRlSc .We zijn hierin London gaan ontdekken. In de eerste Les hebben we een scavengerhunt gespeeld over allerlei attracties in London. De tweede les bestond uit het inchecken bij een hotel waarbij spellen en cijfers  in het Engels centraal stonden. De derde les was een kleine “act out” les waarbij de kinderen in een klein groepjes werkten aan een toneelstukje. De leerlingen kregen bij de eerste les oefenopdrachten voor thuis mee. (Daar hebben zij 3 weken de tijd voor gehad.) Hierover hebben zij vervolgens een kleine toets gemaakt en waren zij volledig voorbereid op de echte London Fair in ons Café op de begane grond.

Op maandag 12 juni jl. was het dan zover: de kinderen uit groep  7 en 8 deden mee aan de London Fair. De studenten en leerkrachten van Such Fun runden een hotel- restaurant en een VVV-kantoor. De leerlingen als bezoekers boekten een kamer, bestelden eten en vroegen om informatie voor hun reis naar Londen. En dat allemaal in het Engels! Geweldig om te horen hoe fantastisch de kinderen zich nu al redden in deze taal. Mocht u in de zomer op vakantie gaan naar een Engelssprekend land, dan kunt u met een gerust hart hen het woord laten doen!

Have a nice holiday!

Nieuws van de opvang en BSO

Nationale modderdag
Met de opvang hebben wij op donderdag 29 juni meegedaan aan de nationale modderdag.In de ochtend was het met de dreumesen en peuters en in de middag op de BSO. Er waren verschillende leuke modderige activiteiten. Zoals een modderkeuken, auto modderbaan, modderbad, modder kunst en varkentjes in de modder.

Het was een fantastische dag en de kinderen hebben enorm genoten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wist u dat…

 • wij ook een Pleinpraat hebben op de Hoven App en hier regelmatig nieuws plaatsen?
 • binnenkort informatie volgt over een nieuwe groepsindeling op de BSO?
 • wanneer het mooi weer is kinderen zwemkleding mee mogen nemen omdat we dan graag waterspelletjes spelen?
 • wij op de studiedagen van donderdag 13 en vrijdag 14 juli de hele dag open zijn?
 • een ziekmelding voor de BSO ook doorgegeven kan worden via de app? Dit kan door bij opmerkingen aan te geven dat uw kind (ook) naar de BSO gaat.
 • overige afmeldingen/ruilen van dagen en/of vragen kan mailen naar bso@kcdehoven.nl
 • wij vanaf 13:00 uur te bereiken zijn via 073-8511145.
 • wij helaas niet met de BSO kinderen naar het  zomerfeest op vrijdag 7 juli kunnen gaan i.v.m. de veiligheid en het overzicht? 
 • wij altijd op zoek zijn naar reservekleding (voornamelijk onderbroeken en broeken)?
 • wij een leuke zomerse foto hebben gemaakt voor het afscheid van Corrie (Directeur Ons kindbureau)?

Nieuws van de MR

Op woensdag 28 juni is de laatste MR vergadering van dit schooljaar geweest. In deze MR vergadering is er gesproken over de huisvesting. Is er positief geadviseerd en/of instemming gegeven op een aantal formele stukken en is er gesproken over de MR verkiezingen. Er zijn 7 ouders die zich verkiesbaar hebben gesteld, wat een heel mooi aantal is om uit te kunnen kiezen.

De procedure van de verkiezingen zal als volgt verlopen:

 • Vrijdag 30 juni worden de profielen online geplaatst
 • Woensdag 5 juli krijgen de oudste schoolgaande kinderen twee stembriefjes mee
 • Donderdag 6 en vrijdag 7 juli kunnen de stembriefjes in de stembus (gemaakt door de onderbouw) worden gedaan. Deze stembus bevindt zich in de centrale ruimte van het kindcentrum

Wij wensen de kandidaten veel succes in deze verkiezingen.

Nieuws van de Oudercommissie (OC) opvang en BSO

Deze week heeft alweer de vijfde en tevens laatste OC-vergadering van het schooljaar 2016/2017 plaatsgevonden.  Tijdens het gezamenlijke gedeelte met de MR zijn de ontwikkelingen rondom de huisvesting, het protocol medicijnverstrekking & allergie en het process t.a.v. de uitwerking van de visie op voeding besproken.

Marije heeft een toelichting gegeven op de speerpunten in de opvang van het afgelopen schooljaar; de speerpunten voor het komende schooljaar worden in september met de OC gedeeld. Daarnaast zijn de volgende onderwerpen besproken:

 • GGD inspectie kinderopvang
 • terugkoppeling aan ouders over het welbevinden van het kind op de baby- en peutergroepen
 • communicatie met ouders
 • uitstapjes georganiseerd door de BSO
 • voortgang van de Tienzclub
 • Wet Integraal Kwaliteitskader Kinderopvang

Het volledige verslag van de OC-vergadering is binnenkort te raadplegen via de website of de APP (onder ‘pleinpagina’). Het vaststellen van de speerpunten van de OC voor het nieuwe schooljaar staat op de agenda van de eerstvolgende OC-vergadering na de vakantie.

Tenslotte nemen wij afscheid van OC-lid Marno van Broekhoven. Hij heeft aangegeven zich volledig te willen richten op zijn rol in de activiteitencommissie. Wij danken Marno voor zijn inzet het afgelopen jaar!

Met het vertrek van Marno zijn wij op zoek naar nieuwe, enthousiaste ouders die de OC willen komen versterken. Daarom brengen wij graag onderstaande vacature onder de aandacht:

Vacature oudercommissielid

De Oudercommissie bestaat uit een aantal ouders, die de belangen behartigen van alle ouders van de kinderen op de opvang 0-4 én Buitenschoolse opvang.

De belangrijkste verantwoordelijkheid van de oudercommissie is om de kwaliteit van de opvang te bewaken en te bevorderen door gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen aan de Manager 0-6 jaar over o.a. (beleids)ontwikkelingen. Tevens bevordert zij een goede en heldere informatievoorziening aan ouders, bevordert zij de betrokkenheid van ouders bij het kindcentrum en fungeert als aanspreekpunt voor ouders met klachten en informeert hen zo nodig over de klachtenprocedure. De oudercommissie vergadert circa 5 maal per schooljaar.

Wij zoeken ouders die:

 • mee willen praten en beslissen over (beleids)ontwikkelingen van de kinderopvang
 • de kwaliteit van de kinderopvang 0-4 en BSO positief willen beïnvloeden
 • willen samenwerken met andere ouders in de oudercommissie

 Heb jij zin om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de kinderopvang? Neem dan contact met ons op via marieke_heijmans@hotmail.com

We wensen jullie een hele fijne vakantie toe!

Namens de OC opvang en BSO

Marieke Heijmans (voorzitter)
Rik Schippers
Minke Assendelft-Mikkers
Murielle van Blaricum
Annemiek Joosten

Nieuws uit de bieb

De zomervakantie komt er weer aan!    

Natuurlijk mag je in de schoolBiEB ook nog  boeken komen lenen! Er mogen nu zelfs 5 boeken geleend worden! De uitleentermijn is dan langer i.v.m. de vakantie. Let natuurlijk wel op dat de boeken niet in het hangmatje aan zee blijven liggen. Bibliotheek Den Bosch gaat weer zomervoorlezen op verschillende locaties. Wat is er nou fijner dan voorgelezen worden in de openlucht? Kom jij luisteren naar een zonnig verhaal? Wij zijn in juli en augustus op verschillende locaties in Vught, Rosmalen en Den Bosch te vinden. Houdt het weer én onze Facebook pagina in de gaten voor het laatste nieuws! Wij laten op de dag zelf via onze Facebook pagina altijd even weten of het voorlezen wel of niet doorgaat.

Datum en tijdstip
 • Di 18/7  11.00-11.30 11.45-12.15
 • Wo 19/7 14.00-14.30 14.45-15.15
 • Wo 26/7  14.00-14.30 14.45-15.15
 • Do 3/8  10.15-10.45 11.00-11.30
 • Wo 9/8  14.00-14.30 14.45-15.15
 • Wo 16/8 10.15-10.45 11.00-11.30
 • Wo 23/8 14.00-14.30 14.45-15.15
Plaats
 • Ijzeren Man Vught
 • Theater Stadstuin Den Bosch
 • ’t Kwekkeltje Rosmalen
 • De Bossche Hoeve (Den Bosch West)
 • ’t Kwekkeltje Rosmalen
 • Oosterhoeve  Oosterplas Den Bosch
 • ’t Kwekkeltje Rosmalen
Lezen in de vakantie is leuk én slim!

Kinderen die gedurende de zomervakantie bijna niet lezen, vallen maar liefst 1 á 2 AVI-niveaus terug in hun leesontwikkeling, blijkt uit onderzoek. Lezen in de zomervakantie is dus belangrijk voor je kind en kan digitaal met de VakantieBieb-app. De app bevat onder andere een leuke selectie leesboeken voor kinderen vanaf 6 jaar en is te downloaden op tablet of mobiel.  www.vakantiebieb.nl

Ruim 2.900 basisschoolleerlingen doen mee met ‘Duik met je boek de zomer in’. Ook de Hoven doet mee! Klassikaal krijgen alle kinderen een ‘koelkastposter’ waarop ze de gelezen boeken bijhouden en een brief voor de ouders mee naar huis. De boeken kunnen voor de vakantie worden geleend in de schoolBiEB, tijdens de vakantie in de vestigingen en via de VakantieBieb. Na de zomervakantie krijgen de kinderen op school een leesdiploma. Wanneer kinderen in de vestigingen stad en Rosmalen meedoen, sparen ze ook nog voor een klein cadeautje.

Dit jaar zijn voor het eerst ook voor de jeugd zomerverrassingstasjes in alle vestigingen . Ze vinden direct al gretig aftrek. 'Eindelijk ook eens verrassingsboeken voor kinderen', aldus een 9 jarig meisje in BiEB Rosmalen. 

Vloggen
Na Enzo Knol, Dylan Haegens en Monica Geuze is Youtube een nieuw team vloggers rijker. Het is namelijk de hoogste tijd om ook met de BiEB te gaan vloggen! Om de twee weken springen wij voor de camera en praten we je graag bij over een nieuw, verrassend of spannend boek uit onze jeugdcollectie. Abonneer je op ons Youtube kanaal ‘Siep van de BiEB’ en gooi die duimpjes omhoog!

Tips voor mooie boeken waar je heerlijk in kunt duiken deze zomer.
Hieronder lees je ze:                                                                                                                                                                                       

Prentenboek voor kleuters : De groeten van de krijtjes – Drew Deywalt/ Oliver Jeffers  Om lekker voor te lezen vanaf ca. 5 jaar  

                                                                           Teun heeft door de jaren heen heel wat krijtjes uit zijn kleurdoos verwaarloosd. Zijn krijtjes werden achtergelaten op vakantie, opgegeten (en uitgespuugd!) door de hond of zijn verdwenen tussen de kussens op de bank.
In dit grappige boek krijgt Teun ansichtkaarten van al deze ongelukkige exemplaren. Weet Teun een oplossing voor hen? Dit vervolg op ‘De krijtjes staken’  is weer een grappig en origineel verhaal.

 Eerste leesboek M4 : Nu even niet – Mary Heylema  vanaf ca. 7 jaar.

Detective Tik-tek-tif is het speuren even beu. Hij gaat samen met Kat lekker op vakantie. Naar een plek met veel zon en zee. Maar een echte detective is ook in zijn vrije tijd een speurneus: ook op vakantie gebeuren er rare dingen. En Tik-tek-tif moet toch op onderzoek uit…Een spannend en verrassend verhaal met kleurrijke illustraties voor de jongste lezers.

 Leesboek Koning Eddie en de kwade keizer – Andy Riley/ Edward van de Vendel Voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf ongeveer 8 jaar.

Een nieuwe graphic-novel-serie vol absurdistische humor.
Eddie is geen gewone jongen. Hij is een koning, met een troon, en zijn eigen harnas, en een kasteel met geheime gangetjes en zo.
O ja, en de gemeenste en meest kwaadaardige man van het universum is zijn buurman. Dat wordt natuurlijk echt geen spannend verhaal zo, met actie, chocola en happende krokodillen… Of wel?  Voor fans van De waanzinnige boomhut en De Vreselijke Twee.

Informatief: De reuzenpanda – Marianne Busser & Ron Schröder Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar

Ga je in je vakantie op bezoek bij Xing Ya en Wu Wen? Dan is het wel leuk om je alvast in te lezen in het leven van de reuzenpanda’s!
Ron en Marianne maakten voor de gelegenheid vrolijke, leerzame versjes over de zwart met witte beren. Wist je bijvoorbeeld dat pandamama's meestal tweelingen krijgen en dat deze kleintjes op pandales gaan? De oppassers van de dierentuin trekken dan zelfs een pandapak aan! Dit en nog veel meer lees je in ‘De reuzenpanda’.
 

Leesboek: Oscar Cook – Vera van Renthergem vanaf ca. 10 jaar

“Mijn naam is Oscar. Ik ben 13 en woon in een bejaardenhuis. Belachelijk, dat dacht ik aanvankelijk ook, maar er veranderde veel, heel veel. Ik kan u niet zomaar in één, twee, drie uitleggen wat er allemaal is gebeurd. Toch misschien nog even het volgende. Om u te waarschuwen. De gemiddelde leeftijd van de mensen met wie ik onder hetzelfde dak woon is tachtig. Het gebouw is tot de nok gevuld met scheten en scheldwoorden, kommer en kwel. Maar ook met vrolijkheid en vriendschap.
Ik heb het zelf ondervonden.
De oud-militair Karel, professor Otto en het aardige besje Lise zijn mijn vrienden geworden. Zonder hen zat mijn vader wellicht nog steeds in de gevangenis. Of wist ik niet wat er met mijn moeder was gebeurd toen ze vijf jaar geleden in mysterieuze omstandigheden stierf. Of had ik nooit geweten hoe moedig een mens kan zijn. Of had ik nooit beseft hoe hecht mijn vriendschap met Stiene is (of hoe moet ik het noemen…). Of had ik nooit geloofd dat er bovenmenselijke krachten zijn.
Ik zal zwijgen, ik kan u beter niet overdonderen.”                                                                                                                                           

Eerste deel in een nieuwe trilogie met een spannend personage en een originele setting.

 Leesboek: Virus – Mirjam Mous vanaf ca. 12 jaar

Kris en Hopper raken tijdens hun vakantie  in Spanje betrokken bij een dodelijk ongeval en slaan op de vlucht. Ze komen terecht in het bergdorp Odrín. Het dorp wordt vanwege een geheimzinnig dodelijk virus in quarantaine geplaatst. Kris en Hopper kunnen niet meer weg.. En de bewoners zijn allesbehalve vriendelijk voor de vreemdelingen… Een griezelig goede thriller die de lezer meesleept naar een dorpje in Spanje waar rare dingen gebeuren.

Nieuws van externen

Gezond de zomer door 

Het wordt nu toch echt zomer. Heerlijk! Lange dagen, lekker weer en de grote vakantie weer in aantocht. Een paar tips om de lekkere, lange zomer gezond door te komen.

Water drinken
Rennen, spelen, actief bezig zijn. Zeker in de zomer. Zorg dat er altijd voldoende water wordt gedronken. Het regelt je lichaamstemperatuur en vochthuishouding. Zeker op warme dagen is het belangrijk ongeveer anderhalve liter water per dag te drinken. Fris water is lekker, vers, goedkoop, bevat geen calorieën en komt gewoon uit de kraan.

Zonbescherming
Die fijne, warme zon is heel aantrekkelijk. We zijn het liefst de hele dag buiten bezig. Weet dat veel in de zon zijn niet altijd even goed is voor ons lijf. Onthoud daarom 3 gemakkelijke manieren om je huid goed te beschermen:

 • smeer je regelmatig in met een goed zonnebrand middel;
 • dunne, katoenen kleding beschermt prima tegen de zon;
 • je hoeft niet de héle dag in de zon te zitten. Een fijn plekje in de schaduw, zeker wanneer de zon op zijn hoogst staat, is aan te bevelen.

Fijne zomer allemaal! 

Vragen? Raadpleeg de jeugdverpleegkundige; Janneke Martens, 088-3686277, j.martens@ggdhvb 

Summercamp/teencamp

In de maand juli vind er weer een summercamp en teencamp plaats. Summercamp is een weekprogramma in het Engels, vol leuke en leerzame activiteiten, verzorgd door Engels sprekende begeleiding. Maandag t/m vrijdag van 9.00-16.00 uur voor kinderen in de leeftijd van 4-11 jaar. Teencamp is een intensief Engels programma met sportieve en creatieve middagactiviteiten. Intern en all inclusive, 1 of 2 weken in kasteel Assumburg voor kinderen in de leeftijd van 11 tot 17 jaar.

Ga voor data en aanmelden naar www.summercamp.nl