Stel cookie voorkeur in

Nieuwsbrief nummer 6

24-02-2017

Kalender

27 feb t/m 3 maart Carnavalsvakantie

6 mrt: Luizencontrole

10 mrt: Boekenmarkt

20 t/m 24 mrt: De grote rekenweek

21 mrt: Bleijendijk MB blauw

23 mrt: Bleijendijk MB groen

27 mrt: Bleijendijk MB rood

28 mrt: Bleijendijk MB oranje

Klein berichtje van Bettine

Wat een feest, optochten in het kindcentrum met muziekspelende kinderen en buiten een enorme optocht met prachtige karren en fraai uitgedoste kinderen. De geur van de traditionele heerlijke worstenbroodjes zal zeker nog even blijven hangen in ons gebouw. Voorafgaand aan dit feest zijn de portfolio’s meegegeven en de gesprekken gevoerd met ouders en kinderen. Wat een glunderende en trotse hoofdjes, van zowel kinderen als ouders, hebben we voorbij zien komen. We merken dat door deze manier van gesprekken voeren kinderen en ouders nog meer betrokken zijn bij de ontwikkeling die het kind doormaakt.

Voor nu wens ik iedereen die vakantie mag vieren een fijne (feest)week!

Hartelijke groet, Bettine

Even voorstellen...onze stagiaires van KW1 College

In de onderbouw

Hallo,
Mijn naam is Lars van Erp, ik ben 18 jaar oud en kom uit Geffen.
Ik volg de opleiding onderwijsassistent op het Koning Willem 1 college in 's-Hertogenbosch. Tijdens deze opleiding gaan we ook stage lopen. Ik kom op Kindcentrum de Hoven stagelopen in groep 1/2 paars en groen.
Ik heb hier natuurlijk hartstikke veel zin in. Ik hoop dan ook hier veel nieuwe ervaringen op te doen en veel te leren. Verder ben ik creatief, sociaal en enthousiast, dat hoop ik hier natuurlijk ook achter te laten.
Groetjes,
Lars

Beste ouders,
Ik ben Christel van Engeland, ik ben 17 jaar en ik kom uit 's-Hertogenbosch. Ik ben momenteel bezig met het eerste leerjaar op het Koning Willem 1 College als onderwijsassistent.
Ik ben ingedeeld in groep 1/2 geel. Donderdag 9 februari heb ik mijn eerste dag gedraaid en mijn eerste ervaringen waren erg leuk en leerzaam. Bij veel kinderen heb ik ook al wel het gevoel dat ik een goede band heb opgebouwd; ze durven dingen te vragen en als ze ergens mee zitten of er iets gebeurt komen ze ook naar me toe . Dit vind ik al een goed teken. Als iemand misschien nog vragen heeft of iets meer wil weten hoor ik het graag!
Groetjes Christel 

In de middenbouw

Hallo allemaal,
Mijn naam is Nicky Hollaardt ik ben 16 jaar en woon in Rosmalen. Mijn hobby's zijn voetballen en leuke dingen doen met vriendinnen. Ik zit op het Koning Willen 1 College in Den Bosch, 1e jaar van de opleiding onderwijsassistent. Ik loop op donderdag en vrijdag stage in groep 3/4 groen. Ik hoop hier veel te leren en leuke herinneringen op te doen.
Groetjes Nicky

In de bovenbouw

Hallo allemaal,

Ik ben de nieuwe stagiaire van groep 5/6! Maar eerst zal ik mij even kort voorstellen. Mijn naam is Lobke van Esch. Ik ben 19 jaar oud en ik woon in Geffen. Ik ben 1e jaars-student op het Koning Willem I College in Den Bosch en volg de opleiding Onderwijsassistent. Verder ben ik een spontane, vrolijke, geduldige en positieve meid die zich graag voor de volle 100% inzet. 

De hulp bieden die een kind nodig heeft, geeft mij een voldaan gevoel. Vanaf 9 februari 2017 ondersteun ik het komende half jaar, elke donderdag en vrijdag de kinderen en leerkrachten van groep 5/6. Mijn taken zullen bestaan uit:

 • het begeleiden van individuele leerlingen of kleine groepen hulp bieden bij het lezen, rekenen, taal en andere activiteiten;
 • het observeren van leerlingen;
 • de leerlingen stimuleren om te werken; 
 • het inrichten en het netjes houden van het klaslokaal.

Tijdens deze stage verwacht ik veel nieuwe eigenschappen te leren over de doelgroep, de lesmethode en over het vak zelf. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat ik dit komende half jaar een hele leuke tijd ga beleven en het beste in mij naar boven ga halen in groep 5/6!

Veel groetjes, Lobke van Esch

Engelse les

Al voor het vijfde schooljaar verzorgt “Such Fun” de Engelse lessen op het kindcentrum.  Het doel van deze lessen is om de kinderen op vroege leeftijd al kennis te laten maken met een tweede taal. Tevens is uit onderzoek gebleken dat het aanleren van een tweede taal op jonge leeftijd het meest effectief is. In de onderbouw en middenbouw ligt de focus op Picture Books, Songs and Games. In de bovenbouw maken we de overstap naar het praktisch toepassen van de Engelse taal. We dagen de kinderen uit om zelf tot spreken en verwerking te komen. We maken hier gebruik van Worksheets, Songs and Games.    

In het kader van mijn opleiding VVTO-E specialist (Vroeg Vreemde Talen Onderwijs Engels Specialist) aan de HU zou ik graag willen weten wat de kinderen thuis vertellen over de Engelse lessen die zij wekelijks van mij krijgen. Ik waardeer het als u mij via de mail (angeliquevanson@kcdehoven.nl) dit terug wilt koppelen. Graag attendeer ik u op onze Facebookpagina waar ik regelmatig een update van de les plaats.

Ik hoor het graag van u.

Alvast bedankt.

Angelique

Typetuin

Leren typen is tegenwoordig net zo belangrijk voor uw kind als een mooi, leesbaar handschrift. Maar met tien vingers typen gaat niet vanzelf. Dat leert uw kind het beste via een bewezen methode, zoals De Typetuin.
Kinderen die al jong met tien vingers leren typen zijn in het voordeel. Zo typen ze uiteindelijk sneller dan kinderen die zichzelf (verkeerd) leren typen en er is minder kans op lichamelijke klachten door een verkeerde houding. Snel en foutloos typen levert bovendien tijdwinst op. Hierdoor hebben kinderen meer aandacht voor hun werk, iets wat de kwaliteit ten goede komt!
Een typecursus is eigenlijk net zo vanzelfsprekend als leren schrijven met een pen.

Kenmerken klassikale typecursus van De Typetuin:

 • 8 lessen van een uur. De definitieve planning ontvangt u vlak voor de start
 • minimaal 5 keer per week thuis een kwartiertje online oefenen in De Typetuin
 • inclusief diploma of deelnemerscertificaat
 • inclusief alle lesmaterialen voor tijdens de les en thuis oefenen
 • uitermate geschikt voor kinderen met dyslexie
 • diploma-garantie (kijk voor de voorwaarden op www.typetuin.nl )
 • prijs: € 145,00

De cursus wordt aangeboden op het kindcentrum en gaat van start op woensdag 15 maart tussen 15.00 en 16.00 uur. 

Inschrijven

Meld uw zoon of dochter aan via www.typetuin.nl. Klik rechts bovenaan op “aanmelden”. Kies voor “klassikaal” en vul bij ”vind locatie in de buurt” de woonplaats in. Klik in het kaartje op de juiste locatie. Rechts verschijnt de cursus waarna u de rest van de inschrijving kunt doorlopen.

Heeft u vragen over de cursus of lukt het aanmelden niet? Neem gerust contact op met ons kantoor via info@typetuin.nl of 013-5220579. Iedere werkdag van 9 tot 17 uur.

Project "menselijk lichaam"

De werking van ons menselijk lichaam is fascinerend. Er valt genoeg te ontdekken en te onderzoeken. Tijdens dit project ligt de focus op de onderstaande kerndoelen.

Kerndoel 34: De kinderen leren zorg te dragen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van henzelf en anderen.  

Kerndoel 41: De kinderen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.

Luizen

Om het luizenprobleem zoveel mogelijk onder controle te krijgen, is medewerking vanuit de ouders nodig. Wat de luizenouders doen is een nacontrole. Op dit moment worden er weer veel luizen en neten gevonden. Wij zouden het erg op prijs stellen wanneer u, als ouder, ieder weekend het haar van uw kind goed controleert. Bij het aantreffen van luis of neten kunt u direct overgaan op de behandeling met een hiervoor bestemde shampoo. De neten kunt u het best uitkammen met een luizenkam. Hierbij helpt het om conditioner te gebruiken.

Gevonden voorwerpen

Op dit moment zit de bak met gevonden voorwerpen al weer helemaal vol. Na iedere vakantie krijgen de gevonden voorwerpen een tweede kans. Deze gevonden voorwerpen worden vrijdag 10 maart weggebracht. Komt u voor die tijd even langs om te kijken of er wat van uw kind(eren) tussen zit?

Boekenmarkt

Boekenmarkt reminder vrijdag 10 maart van 13.00 uur tot 14.00 uur.

Denkt u er aan om uw kind in te schrijven wanneer deze deelneemt aan de boekenmarkt. De inschrijflijst hangt aan de wand in de centrale hal. Dit overzicht is nodig voor de organisatie van de boekenmarkt. Tot nu toe hebben enkele leerlingen zich aangemeld. Er kan tot uiterlijk woensdag 8 maart ingeschreven worden. De spelregels voor het bezoeken en het verkopen op de boekenmarkt staan in de schoolapp onder het kopje Nieuws.

We hopen op een grote opkomst!

Boekentips De Hoven
Onderbouw

‘De Kleine Walvis’, Benji Davies

Boy is vaak alleen in het huisje aan zee waar hij samen met zijn vader en zes katten woont. Hij vermaakt zich dan door op het strand naar aangespoelde spulletjes te zoeken.
Op een dag vindt Boy wel iets heel bijzonders: een klein walvisje! Hij neemt het walvisje op zijn kar mee naar huis en sjouwt hem in bad.
Boy weet de walvis tot na het avondeten geheim te houden voor zijn vader. Maar dan…

Een heel lief verhaal over vriendschap en afscheid nemen met schitterende prenten.
“De Kleine Walvis’ is verkozen tot prentenboek van het jaar 2017.

En als je na dit boek een beetje bent gaan houden van Boy en het walvisje, dan is er gelukkig nóg een verhaal met hen in de hoofdrol: ‘De Kleine Walvis in de winter’.

Middenbouw

Serie ‘De Dierenridders’, Iris Boter

‘De Dierenridders’ is een grappig geschreven spannende serie van vier boeken (de vijfde is in de maak!) met actuele thema’s.
Met pony’s op drie-hoog, superheldenhulphonden, dierenmishandeling en papegaaien in keukenkastjes beleven de Dierenridders steeds een nieuw avontuur.

Leuk om lekker voor te lezen vanaf 6 jaar of om zelf te lezen vanaf ca. 8 jaar.

Bovenbouw (leeftijd 8 t/m 10 jaar)

‘Wie is er bang voor de  voetbalzombies?’, Simon van der Geest

Hilarisch lekker griezelen met dit boek!
Ramon houdt van voetbal, maar niet van verliezen. En over twee weken komt zijn vader kijken. Dan móét hij winnen. Maar hoe? Zijn team bakt er niks van. Dan vertelt zijn oma over zombies, échte! Die helpen als je ze heel hard nodig hebt. Maar dat is niet zonder gevaar…

Dit is een boek uit de serie ‘Tijgerlezen’: een nieuwe serie boeken voor kinderen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt telkens weer dat kinderen het gelukkigst leren lezen als ze willen lezen. Vanuit deze gedachte is de serie Tijgerlezen ontwikkeld voor lezers van 5 tot 9 jaar. De boeken in deze serie voldoen aan de belangrijkste criteria van kinderen: ze zijn spannend of grappig, en hebben altijd veel illustraties in kleur. Tijgerlezenboeken zijn niet ingedeeld volgens technische leesniveaus, maar kinderen kiezen zelf het boek waar ze aan toe zijn.

Bovenbouw (leeftijd 10 t/m 12 jaar)

‘Naar het Noorden’, Koos Meinderts

Koos Meinderts zegt zelf over dit boek:
“Het speelt zich af tijdens de Hongerwinter. Drie kinderen uit hetzelfde gezin – Jaap, Nel en kleine Kees – worden door hun ouders op een schip gezet dat ze naar pleeggezinnen in het noorden van Nederland vervoert, waar wel voldoende voedsel is. Een ingrijpende gebeurtenis, voor de ouders, maar zeker ook voor de kinderen. Jaap is de hoofdpersoon, hij vertelt het verhaal van de reis op het schip, het verblijf in het pleeggezin en de thuiskomst.

Het is een verhaal uit het verleden, maar in zekere zin is iets dergelijks nu ook aan de gang met de vluchtelingen. Niemand kiest er van harte voor het eigen land te verlaten, maar als de nood ertoe dwingt, laat je alles wat je lief is achter en zoek je een veiligere haven. … Mensen zijn net vogels. Als er hier geen brood ligt en daar wel, dan blijf je echt niet wachten tot het als manna uit de hemel komt vallen. Dan ga je erheen.”

Een aangrijpend verhaal. Om zelf te lezen, maar ook heel fijn om samen te lezen.

Update vanuit de Medezeggenschapsraad

In vergadering van 2 februari j.l. is gesproken over de huisvesting. Daarbij zijn ook enkele reacties van ouders besproken. Er is nog veel onduidelijk over huisvesting vanaf schooljaar 2017-2018, er zijn veel opties in beeld, maar geen van allen zijn ze concreet. Het is voor de MR duidelijk dat de school hier slechts beperkt in kan sturen; de gemeente gaat over de huisvesting en de gemeente moet dus opties onderzoeken en een besluit nemen. Tot nu toe zit hier weinig voortgang in. De MR wil uiteraard korte lijnen onderhouden en goed geïnformeerd blijven over dit onderwerp.

Verder zijn de verschillende veiligheidsplannen en protocollen van het kindcentrum besproken samen met de Oudercommissie. Samengevat komt naar voren dat er veel op papier staat, maar de samenhang mist. Daarom is het advies om de protocollen samen te voegen en consistenter te maken zodat de veiligheidsplannen kindcentrumbreed gebruikt kunnen worden voor zowel onderwijs als opvang. 

Externen

Nieuw in de jeugdBiEB: PROEFJE VAN DE MAAND
Leerzame én leuke kennismaking met wetenschap en techniek

Ben je tussen de 8 en 12 jaar? Heb je interesse in wetenschap en techniek? En vind je het leuk om proefjes te doen? Dan is het Proefje van de Maand echt iets voor jou. Lees gauw verder en meld je aan!
Proefje van de Maand is een supergave workshop waarin je kennismaakt met wetenschap en techniek én je leert een beetje beter begrijpen hoe de wereld om je heen werkt. Al experimenterend ontdek je dat natuurkunde, scheikunde en biologie niet zo gek zijn maar gewoon deel zijn van ons dagelijks leven.

Samen met twee ervaren begeleiders kun je iedere maand andere proefjes doen. Wat dacht je van een minicursus stroom, waarin je leert hoe je een eenvoudige schakelaar kunt maken?

Het Proefje van de Maand vindt plaats in jeugdBiEB Centrum en in jeugdBiEB Rosmalen. Meedoen is gratis. Per keer kunnen maximaal 12 kinderen meedoen. Dus: wees er snel bij, want vol=vol!

Meld je aan voor één of meerdere workshops bij jeugd@bibliotheekdenbosch.nl
Proefje van de Maand
23 februari, 30 maart, 20 april, 18 mei | jeugdBiEB Rosmalen | 15.30 - 16.45 uur | gratis. 

9 maart, 6 april, 11 mei en 1 juni  | jeugdBiEB Centrum | 15.30 - 16.45 uur | gratis. 

SJV Poppenconsultatiebureau

11 maart 2017
Consultatiebureau Perron-3 (1e etage)

Voor peuterspeelzaal kinderen en kinderen

van groep 1 t/m 4

Indeling scholen:
13.00 – 16.00 uur : De peuters
13.00 – 14.00 uur : Sparrenbos, D’n Krommenhoek, ’t Ven
14.00 – 15.00 uur : De Overlaet, De Vlieger en De Borch,
                                  Jeroen Bosch, De Wittering en
                                De Sprong
15.00 – 16.00 uur : De Masten, De Hobbit, De Troubadour,
                                De Groote Wielen en De Hoven

De kosten voor deelname zijn € 2,00 per kind

De kassa sluit om 16.45 uur

SJV Kindervakantieweek

Inschrijving Kindervakantieweek

Inschrijven via onze site www.sjvrosmalen.nl

Van maandag 20 maart (09.00 uur) t/m vrijdag 24 maart (23.59 uur)

Van maandag 21 augustus tot en met vrijdag 25 augustus 2017 vindt de Kindervakantieweek voor alle basisschoolkinderen plaats.

Van maandagochtend 20 maart (vanaf 09.00 uur) t/m 24 maart (tot 23.59 uur) kan iedereen, kinderen en hulpen, zich via de site www.sjvrosmalen.nl aanmelden. Dit is dus iets korter dan je normaal gewend bent! Na de sluiting worden er geen inschrijvingen meer aangenomen. Plaatsing van jouw kind(eren) gaat op basis van het aantal opgegeven hulpdagen (van een volwassene) en vervolgens op volgorde van inschrijving. Op zondag 2 april (12.00-15.00 uur) of woensdag 5 april (19.00-21.00 uur) bevestig je de inschrijving middels de betaling. De aanmeldingen die na woensdag niet voldaan zijn, vervallen direct. kosten zijn € 22,50 per kind.

Meer informatie vindt u op de website www.sjvrosmalen.nl.