Stel cookie voorkeur in

Integrale nieuwsbrief nummer 2

28-09-2018

Kalender

1 t/m 4 oktober Groep 1,3 t/m 8 welbevindingsgesprekken
3 oktober Dag van de Pedagoog
5 oktober Studiedag onderwijs: Opvang en BSO de hele dag open
8 t/m 11 oktober Kamp groep 7/8
12 oktober Groep 7/8 vrij
15 t/m 19 oktober Herfstvakantie
23 en 24 oktober Fotograaf
26 oktober Volgende nieuwsbrief

Woordje van Bettine

Beste ouders,
Vorige week woensdag kreeg ik een bijzonder goede uitslag over mijn MRI scan. De tumor is niet meer zichtbaar; de radiotherapie en chemotherapie hebben goed zijn werk gedaan. Dolblij en gelukkig zijn we met dit nieuws! Ik mag en kan weer verder!
Dit betekent dat de focus de eerste periode op revalidatie ligt (sport, fysio, psycholoog, lymfe-oedeem, etc), werken aan kracht en energie. Om daarna vervolgens te kunnen starten met re-integratie. Ik kijk daar naar uit, maar besef me tegelijkertijd dat dit, na deze intensieve 2 x kanker, in stapjes zal gaan. Ik hou jullie op de hoogte.
Warme groet, Bettine

Schoolfotograaf

Op dinsdag 23 en woensdag 24 oktober komt de fotograaf weer op ons Kindcentrum. Dit jaar werken we met twee fotografen van Photo L'ecole.

Zij komen in twee dagen de peutergroepen en alle kinderen van het onderwijs fotograferen. Voor foto's van de kinderen van de babygroepen en de broer/ zus foto kunt u op dinsdag 23 en woensdag 24 oktober tussen 14.15 uur en 16.00 uur binnenlopen om een foto te laten maken. De foto's worden gemaakt in de ruimte van onderbouw blauw (naast peutergroep de Vuurvliegjes). Het verzoek aan iedereen om, buitenom, via het speelplein binnen te komen (via de deur bij de rode tegel onder de overkapping). De foto's kunnen in een online omgeving worden bekeken en besteld.

Uitnodiging

In de bijlage (foto's) vindt u een uitnodiging om te komen kijken naar de kunstwerken die door de kinderen zijn gemaakt tijdens het thema 'wonen en bouwen'.

Pilot traktatiebeleid

Dit schooljaar zijn we, op advies van de MR, gestart met een pilot voor het traktatiebeleid. We zullen aan het eind van het schooljaar evalueren hoe we het traktatiebeleid verder gaan vormgeven. Hierbij gaan we uit van een gezond Kindcentrum. Vanuit het Kindcentrum is er een werkgroep gestart die steeds meer invulling gaat geven aan deze visie waarbij constant gekeken wordt naar de balans in voeding, beweging e.d. U wordt gedurende het schooljaar op de hoogte gehouden van de inspanningen van deze werkgroep.

Trakteren in de opvang
In de opvang zien we een traktatie als een versnapering van groente of fruit en niets anders (dus ook geen cadeautjes enz. die worden uitgedeeld). Mocht er toch een 'ongezonde traktatie' worden uitgedeeld, dan wordt deze in de bakjes gedaan zodat u als ouder zelf kunt kiezen of uw kind de traktatie wel of niet mag eten. We zijn ons er van bewust dat er een prijskaartje hangt aan vers fruit en groente. De traktatie hoeft niet groot of veel te zijn, denk bijvoorbeeld aan schijfjes komkommer, paprika, appels en peren.

Trakteren in de onderbouw

In de onderbouw vieren we de verjaardag van uw kind vanaf het moment dat hij/zij 5 jaar wordt. Dit gebeurt in de basisgroep. Wij vragen u om ervoor te zorgen dat het een gezonde traktatie is. Voor inspiratie kunt u kijken op www.gezondtrakteren.nl.

Trakteren in de middenbouw
Kinderen nemen in de ochtend ongesneden verse groenten en fruit mee. De jarige job en een tweetal vriendjes of vriendinnetjes snijden onder begeleiding van een begeleider voorafgaande aan het trakteren het fruit of de groenten en presenteren dat uitnodigend op een bord of een schaal van school. Denk bij groenten en fruit aan appels, peren, komkommers, tomaatjes, druiven, paprika enz. Gedroogd fruit valt niet onder vers fruit en kan niet worden getrakteerd. Mocht de traktatie niet voldoen aan de bovenstaande beschrijving, dan zijn we genoodzaakt de traktatie mee naar huis te geven.

Trakteren in de bovenbouw

In de bovenbouw is ervoor gekozen om niet te trakteren, maar er wordt wel een feestje gevierd. De kinderen mogen zelf aangeven hoe er invulling aan het feestje gegeven wordt.

Nieuws vanuit de Babygroepen

We zijn druk bezig bij de baby’s met het thema wonen en bouwen. Op de gang bij de babygroepen is te zien wat wij hebben gedaan en gemaakt. Zo kunnen jullie op de hoogte blijven van wat we doen bij de baby’s omtrent dit thema. Hierop is te zien dat wij zijn gaan wandelen naar de Lanen zodat we de bouw van de huizen konden bewonderen. De hijskranen zijn natuurlijk mega interessant.
We bouwen ook met verschillende soorten blokken; duplo, zachte blokken en ander materiaal. Ook maken we mooie knutsels zoals huisjes die we plakken of kleuren.
We zijn op de groep ook druk aan het ontdekken. En tussen de buien door spelen we lekker buiten.

Nieuws vanuit de Peutergroepen

Waar wonen wij? Waar wonen de dieren? Wie maakt al die grote gebouwen?

We hebben ons bij de peuters bezig gehouden met het thema 'Bouwen en Wonen'.

Er zijn veel boekjes voorgelezen met allerlei soorten beroepen. Wat doet een metselaar en wat kan een timmerman allemaal maken? Misschien zijn er ook wel papa's of mama's die heel goed kunnen bouwen. Er is door de peuters geknutseld met gekleurd papier. Er zijn hoge torens gebouwd. Wat is een hoog gebouw, wat is een laag gebouw. Welk gebouw is groot, welk gebouw is klein?

Ook zijn er een heleboel gereedschapskoffers geknutseld met allerlei soorten gereedschapsmaterialen. Veel kinderen herkenden het gereedschap, soms zat er ook een tool tussen dat ze niet zo goed kenden. Er zijn filmpjes bekeken met Bob de Bouwer, maar ook filmpjes waar te zien is hoe een spin zijn eigen huis bouwt. Hele steden zijn gemaakt en de graafmachines rijden door de bouwplaats. Buiten wordt er rondgelopen met helmen op en er worden kuilen gegraven voor de funderingen. Wat kunnen we toch een hoop ontdekken en leren met dit thema. De kers op de taart van dit thema was toch wel het bouwen met suikerklontjes. En...  'specie' is gemaakt van water en poedersuiker. Dit was hele speciale lijm die ervoor zorgden dat de suikerklontjes op elkaar bleven plakken. Toen de juf een hapje nam van deze speciale lijm keken de kinderen heel gek naar de juf. Je kunt toch geen lijm eten juf?! Maar toen ze wisten waar het van was gemaakt, snoepten ook zij stiekem van de 'Speciale Specie'.'

Nieuws vanuit de BSO

Beneden 

Om nog meer in te spelen op de wensen van de kinderen willen wij graag onze ideeën bus weer op  hangen. Het strookje mag ingevuld worden door de kinderen en in de ideeën bus worden gestopt.
Denk aan spellen voor in de gymzaal en buiten, knutsel ideeën en misschien wel hele lekkere recepten die wij kunnen gaan bereiden in de keuken.
In de bijlage (foto's) vindt u het strookje voor de ideeënbus (Ook bij de brievenbus hangen strookjes).

Nieuws vanuit de Onderbouw

Thema
De kinderen in de onderbouw zijn volop aan het spelen in het thema circus.
Er worden posters en entreekaartjes gemaakt. De verschillende doelen waar we aan werken zijn zichtbaar op de leerwand gehangen op het leerplein. Neem gerust een kijkje op het plein om te zien waar we allemaal aan werken. Ook zijn ze goed aan het oefenen voor de voorstelling. Deze circusvoorstelling is tevens de afsluiting van het thema.

Na de herfstvakantie starten we met het herfstthema. Elke onderbouw groep zal een wandeling gaan maken bij de Wamberg in Berlicum. Voor een aantal groepen hebben we nog rij-ouders nodig. Dit zullen de groepsouders nog communiceren in de app.

Pallets gezocht
Voor een muziekproject is de onderbouw zijn we op zoek naar een aantal (3) grote houten pallets. Mocht u deze hebben wilt u dit dan doorgeven aan yvonnevandesteeg@kcdehoven.nl

Onderbouw Geel
Juf Beppie heeft vandaag haar afscheid genomen omdat ze met pensioen gaat. Vanaf volgende week zal Juf Lindy in onderbouw Geel aan het werk zijn naast juf Karin.

Alvast een fijne herfstvakantie allemaal

Nieuws vanuit de Middenbouw

Rekentuin/taalzee
De inloggegevens van de middenbouw zijn gedeeld via de app. Rekentuin en taalzee zijn websites waar kinderen kunnen inloggen en op hun eigen niveau kunnen oefenen met rekenen en taal. De moeilijkheid van de opdrachten past zich namelijk aan op de kinderen.

Afsluiting project
De middenbouw wilt alle ouders graag uitnodigen op 12 oktober voor de afsluiting van het project wonen en bouwen. De afsluiting is van 08:30 tot 09:00
 
Workshop: lezen in groep 3/4 (ook thuis). 
Deze vindt plaats op woensdag 10 oktober van 08.30 - 09.00 uur. De workshop wordt verzorgd door Moniek en gaat over het leesonderwijs in groep 3/4 en handige tips om het leesplezier ook thuis te stimuleren.

Nieuws vanuit de Bovenbouw

Leerplein 5-6

Project
Deze periode zijn we in volle gang met ons project “wonen en bouwen”. De komende weken gaan we werken aan het maken van tekeningen en een heuse maquette. 

Huwelijk Emily en Rachel 
Emily en Rachel zijn deze maand ook voor de groep getrouwd. De kinderen hebben samen een huwelijksceremonie georganiseerd, compleet met trouwambtenaar en een receptie met champagnebuffet. Helemaal geweldig. 

WISH 
De kinderen van groep 6 zijn gestart met de WISH training. Over enkele weken zullen de ouders uitgenodigd worden om te komen kijken wat ze geleerd hebben.  

Verjaardagen 
Eind augustus hebben we ons eerst verjaardagsfeest gehad. Deze maand gaan we er ook weer één vieren, deze keer met een heuse talentenmiddag. De kinderen verzorgen leuke optredens voor elkaar.  

Leerplein 7-8

LOE&LOES

Op dit moment zijn we druk bezig met de verwachting ‘we gebruiken onze tweetalstem’. We kunnen jullie al vertellen dat we de beloning bijna binnen hebben!

Schoolkamp

Nog maar heel even en dan gaan we op schoolkamp J! Mocht u nog iets belangrijks vergeten te zijn om aan ons te melden, wilt u dit dan als nog doen?

Op vrijdag 11 oktober zijn de kinderen vrij; kunnen ze lekker uitrusten (en wij ook;)).

Buiten spelen

Wij boffen enorm met de omgeving van Campus de Hoven. De kinderen hebben inmiddels een heel tentenkamp gebouwd, inclusief een crossbaantje. Daarnaast wordt er dagelijks geracet op fietsen. Kortom; we vermaken ons prima buiten.

Vlinderproject

Chantal, de moeder van Tycho, is afgelopen week dagelijks bij ons geweest voor het vlinderproject. We hebben een week lang koolwitjes gekweekt in de klas. Dit was super leerzaam en leuk om te doen!

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag hebben we gedebatteerd en we hebben geregeerd over de Hoven. We hebben ons verdeeld over verschillende ministeries. Daarna zijn we op zoek gegaan naar problemen en hoe we deze kunnen verbeteren. Wat een creativiteit hebben de kinderen, trots!

Verjaardag vieren
Op leerplein 7/8 vieren wij de verjaardagen van de kinderen middels een maandfeestje. Alle kinderen die jarig zijn in dezelfde maand organiseren en plannen een eigen feestje. Zo hebben we dit schooljaar al een film mogen kijken en staat er deze maand een speurtocht op de planning.

Externen

Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum en Design Museum Den Bosch bieden in de herfstvakantie weer leuke gratis activiteiten aan voor kinderen. Kijk snel op de webpagina voor meer informatie: www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/bezoek/tentoonstellingen-activiteiten/activiteiten/activiteiten-herfstvakantie-2018/

Gezond Den Bosch

De derde editie van Gezond Den Bosch staat zondag 7 oktober op het programma.
Het is het grootste en gezelligste Brabantse evenement betreffende vitaliteit. 
Bezoek de grote infomarkt met meer dan 50 stands, laat je informeren bij een van de vele lezingen en kom actief in beweging bij een (sport)kennismaking of fittest. Of doe mee met een van de vele leuke maar vooral nuttige testjes en stap in de Health check Box van het JBZ.  En vergeet niet een lekker gezond hapje te proeven.
Kidsfun
Natuurlijk ook veel sportplezier voor de kids.
Turnen, kleutergym, Freerunnen, Sportief paaldansen, trampoline springen en bowlen de hele dag door.
Met elk hele uur ook 10 minuten stoelendans waarbij je papa/mama natuurlijk even mag meedoen!

Gezond Den Bosch heeft vier zones: Gezondheid & Medisch (o.a. lezing Vrouw & Hart), Sport & Kennismaking (voor jong en oud), Voeding & Lifestyle (Wat voor eter ben jij?) en Body & Mind (training Ademsessie).

Het festival is van 11.00 tot 16.00 uur in De Plek aan de Marathonloop 7 in Den Bosch (Maaspoort). Bezoek aan Gezond Den Bosch is gratis, alleen aan de Fittest zijn voorinschijving en kosten verbonden. Kijk voor meer informatie op https://gezonddenbosch.nl.

Activiteiten stadsBieb

flyer-activiteiten-stadsbiebs-kbw-2018-_1_.docx

Schrijf je nu in voor proeflessen Boysaction in Den Bosch/Rosmalen

BA-sept-18-Proefles.pdf

Onderzoek ‘Gezinsrelaties na Scheiding’ (www.gezinsrelaties-na-scheiding.nl)

Gezinsrelaties_na_scheiding_scholen.pdf