Stel cookie voorkeur in

Integrale nieuwsbrief nummer 7

30-03-2018

Kalender

2 april 2e paasdag; Hele KC gesloten
3 april Studiedag team; Hele KC gesloten
5 april Bleijendijk 3-4
9 april Bleijendijk 3-4
11 april Info-ochtend nieuwe ouders

13 april Staking onderwijs
17 april Eindtoets IEP groep 8
18 april Eindtoets IEP groep 8
20 april Koningsspelen (zie nieuwsbrief)

Woordje van Bettine

Beste ouders,
Sinds januari ben ik op een heel fijne manier gestart met re-integreren op de Hoven. Rustig aan begon ik weer grip te krijgen op mijn werk en door het werken begon ik ook weer beter in balans te komen. Helaas is me deze grip ontglipt afgelopen week.
De schrik was groot toen bleek dat ik na ‘goede nacontroles’ wat vage pijn bij het plassen kreeg. Vorige week een MRI gehad, afgelopen maandag een PET-CTscan en dinsdag de uitslag: Wederom kanker in mijn buik.
Zoals het er nu naar uitziet zal ik een traject ingaan van zes weken wekelijks chemo en dagelijks bestralen in het UMC. Er zal een groot gebied bestraald gaan worden omdat ook in de (achtergebleven lymfen) tumoren zichtbaar zijn. De uitzaaiing is echter gelukkig ‘beperkt’ gebleven tot net boven de nieren.
Maar omdat het allemaal zo snel is gegaan worden mijn uitslagen en foto’s eerst nog door het specialistenteam beoordeeld. Daarna wordt het definitieve behandelplan besproken. Wellicht is dat eind volgende week bekend (ivm goede vrijdag en Pasen) en wordt dan ook duidelijk wanneer er plek is op de afdeling radiologie.
Het is een onvoorstelbaar idee om dit weer mee te gaan maken. Maar we putten veel hoop en kracht uit het eerste voorzichtige positieve nieuws dat het behandelbaar is. Ik zal jullie op de hoogte houden over het vervolg.

Liefs Bettine

Personeel

Per 1 juni begint Margreet Deliën als de nieuwe manager 0-6 bij kc de Hoven. In de tussentijd neemt,  Lia van Nieuwenhuijzen (collega Ons Kindbureau) een aantal opvang gerelateerde zaken waar. Zij is aanwezig op maandag, dinsdagochtend en donderdagochtend. Ze is te bereiken via email: lvnieuwenhuijzen@onskindbureau.nl
Voor vragen die betrekking hebben op de onderbouw, kunt u contact opnemen met Jerney Rengelink via jerneyrengelink@kcdehoven.nl en 0738511120.

Nieuwe app 

We stappen over op een nieuwe app, maar helaas nog niet per 1 april 2018. Social School heeft de betekenis bij deze datum wel heel letterlijk genomen. Tot die tijd maken we nog gebruik van de huidige app.

Met de nieuwe app van Social Schools denken wij dat we de communicatie beter kunnen vormgeven. Deze app is eenvoudig, stabieler in gebruik en in een afgesloten omgeving. 

Aanmelden voor de app

Er is een koppeling met ons leerlingvolgsysteem Parnassys. U krijgt automatisch een activeringscode toegestuurd. U kunt de app downloaden en de code gebruiken om in te loggen. U kunt ook via de computer inloggen, omdat Social School gebruik maakt van een webbased omgeving. Dit is ook handiger voor het lezen van documenten e.d.

Functionaliteiten

In alle eenvoud denken wij tegemoet te kunnen komen aan de vele wensen. U ziet direct alle nieuwtjes van het Kindcentrum weergegeven. 
Verder kunt u gebruik maken van de knoppen contact, ziek melden of schoolgesprek. U kunt berichten individueel sturen naar de leerkracht of in een groep. We maken gebruik van een algemene agenda, zoals voorheen de kalender, maar kan ook een groepsagenda aangemaakt worden zodat u op de hoogte bent van de uitjes die de groep maakt, zoals bijvoorbeeld een toneelvoorstelling of sporttoernooi.  
Zodra de nieuwe app in de 'lucht' is, zullen er verschillende data gecommuniceerd worden waarop u terecht kunt voor vragen over de app.  We houden u op de hoogte!

Nieuws vanuit de babygroepen

De lente is begonnen! Langzaam aan zijn we gestart met de groepen in de lente sfeer te brengen. We hebben vrolijke bloemetjes en bloembolletjes gehaald bij de Intratuin. We hebben helemaal kunnen volgen hoe deze bolletjes groeien en zijn gaan bloeien. Ook staat Pasen weer voor de deur! We hebben daarvoor ook al veel geknutseld met de kinderen; Paaseitjes geverfd, kuikentjes gemaakt en schaapjes met watjes beplakt!

De maand februari hebben wij afscheid genomen van Beike, Elise en Femke. Zij zijn gaan spelen bij de peuters, veel plezier! Ook hebben we een aantal nieuwe kinderen verwelkomt bij de babygroepen. Welkom Aimee, Elske, Tygo, Delphie en Ilay!

Nieuws vanuit de peutergroepen

Op de peutergroepen wordt de lente weer gevuld met kleurrijke knutselwerkjes en zijn er nieuwe hoeken om te ontdekken. Het nieuwe thema 'planten en dieren' is erg populair bij de kinderen. Verschillende boeken worden dagelijks voorgelezen die horen bij dit thema. Zoals het boek van 'de scheetjesspin' , ' Ssst de tijger slaapt' en nog veel meer. Zo rennen en sluipen er ineens brullende tijgers over de buitenspeelplaats of springen er paashazen door de groepen met zelf versierde paashaas oren. Ook zijn er al vele bloemen gemaakt, plantjes en bonen gezaaid en wat moeilijkere van 'klein naar groot' werkjes. Maar wat de meeste kinderen toch wel het leukste vinden is 'dierendrollen' maken van peperkoek! 

Nieuws vanuit de BSO

Beneden BSO

Hebben jullie ons leuke tuincentrum al gezien?
Zelf zijn we ook een kijkje gaan nemen bij de Intratuin. Daar hebben we viooltjes, tuinkerszaadjes en nog een mooie kamerplant gekocht. We hebben er een gezellig en knus hoekje van gemaakt. En niet te vergeten ook spulletjes voor de huisdieren om mee te spelen want die hebben ze ook bij de Intratuin.
Een paar weken later hebben we de plantjes buiten in de bak rondom de boom gepland.

Boven BSO

Wat een feest, wat een pret, we kunnen weer wat vaker lekker buitenactiviteiten gaan doen. Naast alle andere leuke binnen activiteiten die we deze maand onder andere gehad hebben is het heerlijk dat we weer wat vaker naar buiten kunnen zonder natte schoenen en sokken te krijgen. Lekker naar de speeltuin, in de zandbak gangen maken onder de grond en taarten bakken. Wat was de matjesrace ook geweldig op de glijbaan!

Engels

Onderstaand treft u een update aan met alle ‘songs’ en prentenboeken die de afgelopen periode de revue zijn gepasseerd tijdens de Engelse Lessen.

Groep 1-2: Dieren
Cow in the Kitchen
Dear Zoo
Monkey and me
Elephant soup: Picturebook geschreven door: Ingrid & Dieter Schubert
Groep 3-4:
The very Hungry Caterpillar
Seven days of the week song
The Hungry Caterpillar - What day is it?
Spring in the Forest Spring is here
Groep 5-6:
Shopping: Link to the British council clip 
King and Queens: Boek: "the Queens Knickers"
Song:  Kings and Queens
Groep 7-8:
Shopping: Clothes song
Supermarktsong
The Dark Ages -  “Henry VIII”
Song: Kings and Queen Tudor version
 

Mini Roparun 2018

Net als vorig jaar wordt er ook dit jaar weer een Mini Roparun georganiseerd. Op woensdag 9 mei wordt er een hardloopparcours uitgezet in de wadi van ongeveer 250 meter. De opdracht is om zoveel mogelijk ronden te lopen. De Mini Roparun is een sponsorloop die wordt aangeboden in de vorm van een 12 minutenloop (= Coopertest) voor de middenbouw en bovenbouw. De leerlingen van de onderbouw zullen 6 minuten (hard)lopen. Het doel van de Mini Roparun is een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Het motto van Stichting Roparun is dan ook “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”
Als voorbereiding op de Mini Roparun krijgen alle leerlingen van groep 3 t/m 8 een hardloopclinic aangeboden door Roparun Team 4Them uit Vlijmen. Deze clinics vinden plaats op woensdag 11 en donderdag 12 april.
We roepen iedereen op om alle kinderen aan te komen moedigen. Verschillende leerkrachten hebben aangegeven mee te lopen. Ook zij kunnen jullie steun goed kunnen gebruiken!
Het Roparunteam 4Them uit Vlijmen zal de organisatie van de Mini Roparun voor haar rekening nemen. Neem een kijkje op de website www.4-them.nl

Laura in Kenia

TO MEET, TO CONNECT AND TO LEARN = ONTWIKKEL JEZELF, GROEI SAMEN
Het was voor mij een lang gekoesterde wens om met Nederlandse en Keniaanse leerkrachten te praten over de wereld van het onderwijs. Vooral de passie voor het vak zorgde voor een mooie basis om in gesprek te gaan en te blijven. En wat een overeenkomsten en verschillen. Zo mooi! Ik vind het heel bijzonder dat ik dat op deze manier mocht ervaren en ik hoop dat ik dit nog vaker mag beleven.

Het was de eerste keer vanuit Teachers 4 Teachers dat Nederlandse en Keniaanse leerkrachten van het kleuteronderwijs met elkaar in gesprek raakten met hulp van allerlei spelletjes die we regelmatig met de kinderen op school doen zoals “tik, tik, tik, wie ben ik” of “de binnen-en buitenkring”. We hebben ook de “Zevensprong” en “schaduwtikkertje” gedaan. De Keniaanse leerkrachten vonden dit hilarisch, zo ook “de stoelendans”.

De Nederlandse leerkrachten hadden als onderlegger een stuk theorie over hoe jonge kinderen leren, gebruikt. Samen met m’n maatje hebben we de Keniaanse leerkrachten dit laten ervaren in een les over een slak. De Keniaanse leerkrachten gingen zelf slakken zoeken; natekenen; woorden van de slak erbij zetten en ervaren hoe een slak voelt. Het was een eye-opener voor iedereen. Om vervolgens met elkaar in gesprek te gaan over hoe een les in te richten met de meegebrachte materialen zoals doppen, besjes, touw, etc. Wat is het eigenlijk simpel…..gewoon materialen gebruiken die in de leefomgeving te vinden zijn. Zo ook voetballen de kinderen met een bal die gemaakt is van plastic tassen.

We hebben twee workshopdagen gedaan en daarna zijn we drie dagen lessen gaan bezoeken bij de Kenianen die bij ons in de workshop zaten. Er waren grote verschillen: van in rijen in banken zitten tot aan in groepjes op de grond werken; van 60 kinderen tot 120 kinderen in een kleuterklas met 1 leerkracht; van stenen gebouwtjes tot aan les onder een boom in de hitte van 35 graden Celsius; van een les waarbij de kinderen de opdracht vaak herhaalde tot aan een actieve les waarin er met materialen geleerd werd; van buiten spelen in het zand tot aan spelen met verouderde speeltoestellen.

Ik heb in Kenia mogen ervaren dat onze visie “ONTWIKKEL JEZELF EN GROEI SAMEN” en de visie van Teachers 4 Teachers  “TO MEET, TO CONNECT AND TO LEARN”, veel overeenkomsten heeft. 

Mijn wens voor ons allemaal:

Laten we blijven ontmoeten om de verbinding te behouden zodat we met elkaar kunnen groeien.

SchoolBiEB zoekt hulp

Wie komt er helpen in de schoolBiEB? Bij het inleveren, het reserveren, kiezen, opruimen en uitlenen van boeken
We hebben met name twee hulp-ouders nodig op:
· Maandagochtend 08.30 – 10.00 uur
Wie heeft er zin en tijd om een ochtendje in de week met zijn of haar neus tussen de boeken te zitten in onze mooie BiEB?
Interesse, vragen of opgeven? Mail naar A.Frederiks@bibliotheekdenbosch.nl 

Boekentips van Maart zijn te vinden in de school bieb.

Nieuws vanuit de onderbouw

Project

We zijn de afgelopen 4 weken gestart met het project bloemen en planten. Het thema 'welkom bij het tuincentrum' krijgt steeds meer vorm op de leerpleinen.
Ter introductie zijn we met de kinderen op bezoek geweest bij Groenrijk 's-Hertogenbosch. Dit was al een leuke ervaring.
Heeft u de leerwand op de pleinen als bekeken? Hier ziet u het proces van de leeractiviteiten in beeld en schrift.

Rekendag

Afgelopen woensdag hebben de kinderen de jaarlijkse rekendag gehad. Deze dag stond in het tekenen van rekenactiviteiten. Het was inspirerend voor de kinderen en ze werden uitgedaagd om oplossingen te bedenken bij de verschillende activiteiten die aangeboden werden.

Gymkleding in de onderbouw 

We krijgen wel eens de vraag welke kleding moeten kleuters aan bij de gymles? 
Kleuters gymmen in hemd en onderbroek zoals het beschreven staat in het welkomstboekje. Mocht uw zoon of dochter dit echter zelf niet prettig vinden kunnen zij op de gym dag makkelijk zittende kleding aandoen (joggingbroek/legging). 
De afspraak is vanaf nu; kleuters gymmen in makkelijk zittende kleding. (Hemd, onderbroek of joggingbroek/legging die ze deze dag aan hebben.) Er hoeft dus geen extra gymkleding meegegeven te worden. Wel dienen de binnen schoenen als gymschoenen gebruikt te kunnen worden. 
De gym dag van de kleuters is op maandag en voor de oudste kleuters een keer extra (van vakleerkracht) op woensdag.

Oproep kleding

Namens de onderbouw een verzoekje voor ouders van de middenbouw:
We lopen er tegen aan dat we bij het verschonen na een 'ongelukje' bij de kleuters mis grijpen naar grotere kledingstukken.
We zijn op zoek naar:
- (jogging)broeken
- onderbroeken
Wie kan ons helpen? Je mag je oude kleding afgeven bij de onderbouw. Alvast bedankt!

Oor overboord, een kleutervoorstelling over de stilte in jezelf

Op 22 maart 2018 was Het Filiaal theatermakers op De Hoven met de voorstelling Oor Overboord. Twee acteurs, Amy en Boy, speelden voor de peuters en de groepen 1/2 het verhaal van Max. Max is volgens haar vader een wonderkind omdat ze zo goed in heel veel dingen. Maar soms wil Max gewoon even helemaal niets. Niet iets oefenen, geen opdrachtjes en zeker niet luisteren naar anderen. Soms wilt ze alleen maar stilte en een beetje ronddobberen in haar eigen bedenksels. Plotseling ontmoet ze Markus en belandt ze zomaar opeens in een groot avontuur. 
Wil je deze voorstelling ook zien of meer weten over Het Filiaal theatermakers? Kijk dan op www.hetfiliaal.nl.

Nieuws vanuit de middenbouw

Project & uitje

In het project hebben we het vooral over bloemen en insecten. We hebben al van alles geleerd: de onderdelen van een bloem, wat insecten en bloemen met elkaar te maken hebben, hoe een mierenhoop in elkaar zit. En nog veel meer! We zullen ook een uitje gaan maken met de basisgroepen.
We gaan naar de Imkerij Stad & Streek - op de Stadsboerderij Eyghentijds.
Dinsdag 10 april om 12.15 middenbouw blauw
Donderdag 12 april om 12.15 middenbouw oranje
Dinsdag 17 april om 12.15 middenbouw groen
Donderdag 19 april om 12.15 middenbouw rood

Bleijendijk

MB oranje en MB blauw zijn al naar Bleijendijk geweest. Het was hartstikke leuk! MB groen zal donderdag 5 april gaan en MB rood maandag 9 april. Het lenteprogramma van Bleijendijk gaat over vogels en vogelzang. We maken/maakten kennis met verschillende vogelgeluiden.
LOE en LOES
De verwachtingen die op dit moment centraal staan op de pleinen: het netjes houden van het plein en de garderobe, grenzen aangeven en luisteren naar elkaar. We hopen weer veel parels te verdienen!
De Grote Rekendag
Op woensdag 28 maart hadden we een heuse rekendag. De hele dag stond in het teken van rekenen. Het thema was: de school als pakhuis. Onze stagiaires hadden de hele dag voorbereid, dankjewel!

Nieuws vanuit de bovenbouw

Leerplein 5/6
Mandy

Sommigen van jullie zullen mij al gezien hebben. Van de kerstvakantie tot en met de carnavalsvakantie heb ik Fenna vervangen in 3/4. Momenteel vervang ik Tara tot aan de zomervakantie. 

Grote rekendag

Op woensdag hebben we meegedaan met de grote rekendag. Het onderwerp was “het pakhuis”. We hebben onderzoek gedaan naar maten en gewichten, ons eigen pakhuis gemaakt en dit via de livestream gepresenteerd. 

Bank voor de klas

Deze periode hebben we ook meegedaan met Bank voor de klas. De kinderen van groep 6 zijn in een quiz getest op hun spaarkunde en financieel inzicht. De winnaars hiervan hebben als prijs €100,- gekregen (helaas het was een bedrukte gum). 
Thema Red de wereld
Het project over het regenwoud draait. We hebben al veel onderzoek gedaan. Afgelopen weken hebben we gekeken naar de bomen, dieren en het fruit uit de jungle. Het project gaat verder om uiteindelijk een passende oplossing te vinden om de verdere afbraak van het regenwoud te voorkomen.  

Leerplein 5/6

Loe&Loes
Yes! De garderobe is weer tip top in orde! We hebben onze beloning verdiend; gisteren hebben we vrij mogen spelen in de gymzaal! Onze nieuwe verwachting zijn we al druk mee bezig ‘we houden ons aan de geluidsniveaus’ en dit gaat erg goed!
Project
Heeft u al onze gave weerberichten gezien op facebook? Nee?! Doe dat dan meteen even. Wat een geweldige ideeën hebben de kinderen tot uitvoer gebracht.
Volleybaltoernooi 
Afgelopen dinsdag heeft groep 7 deelgenomen aan een volleybaltoernooi; we hebben een sportieve ochtend met elkaar gehad.
Oefenen van de IEP 
Groep 7 was dus lekker aan het volleyballen, groep 8 heeft zich gebogen over de IEP. Ze hebben kennis gemaakt met het boekje, zodat ze weten hoe dit in elkaar zit. Daarna kwam de NS, zij hebben verteld over de veiligheid in het verkeer; met name over het spoor.

Externen

Koningsdag in Rosmalen vrijdag 27 april 

Defilé: 10.30 uur SJV Rosmalen pakt op Koningsdag flink uit! De feestdag wordt geopend met het defilé voor de kinderen van groep 1 t/m 6. We verzamelen vanaf 10.15 uur op de Driesprong. Kinderen komen met hun versierde fiets, step of bolderkar en trekken door het dorp. Per leeftijdscategorie zal een jury het mooist versierde voertuig kiezen. Om 10.30 uur vertrekken we vanaf de Driesprong en maken we met z’n allen een kleine tocht door ons mooie dorp.

Kinder rommelmarkt: 12.00 – 16.00 uur
In de Dorpsstraat is er vanaf 12.00 uur een kinderrommelmarkt voor de kinderen in de leeftijd van de basisschool. Het is de bedoeling dat je zelf een kleedje meebrengt waar je jouw spulletjes (geen levende dieren) uit kunt stallen en verkopen. Een plaatsje kost € 2,00, en we komen na een tijdje langs om af te rekenen. Je ontvangt, naast een betaalbewijs, ook een lotnummer voor de loterij aan het eind van de middag! De spullen die je niet verkoopt, neem je aan het einde van de middag natuurlijk weer mee naar huis. Let op! De winkels kunnen open zijn, ga niet voor de ingang van de winkels zitten.
Schminken en knutselen
Wil jij geschminkt worden of heb je zin om te knutselen dan ben je van harte welkom vanaf 13.00 uur op de Driesprong.
Voorstellingen
Het centrale punt van deze dag is de Driesprong. Daar is van alles te doen. Kinderen kunnen zich laten schminken en ook zijn er verschillende voorstellingen. Een DJ draait muziek tussen de 'optredens'. Kom kijken, luisteren en meedoen met het spetterende optreden op de podiumwagen op de Driesprong. 
Rond 14:00 en 15:15 vinden er op ons podium spectaculaire interactieve optredens plaats van Mad Science!
Loterij
Iedere deelnemer aan de kinderrommelmarkt heeft bij betaling een lotnummer gekregen. Om 15.50 uur zal uit deze lotnummers een winnaar gekozen worden die naar huis gaat met een prachtige prijs!Om 16.00 uur sluiten wij ons programma af en neemt de horeca het over.
Tijdens en na het SJV-programma zal er muziek aanwezig zijn op de Driesprong.
Kortom: groot feest in het centrum van Rosmalen op vrijdag 27 april! Tot dan!

S.O.S Reshare

De samenwerking met het bedrijf dat de kleding ophaalde voor SOS reshare is niet meer.
De baten wogen niet op tegen de kosten.
Hierdoor heeft u niet meer de gelegenheid om de kleding bij school in te leveren.
Kleding kunt u bij de AH deponeren in de daarvoor bestemde bak. Dit komt bij Vindingrijk terecht waar ze een nieuwe kans krijgen (mits netjes).