Stel cookie voorkeur in

Integrale nieuwsbrief nummer 5

26-01-2018

Kalender

26 januari t/m 2 februari CITO onderwijs
5 februari Bleijendijk 5-6
9 februari Carnaval viering, alle kinderen mogen verkleed komen
12 t/m 16 februari Carnavalsvakantie onderwijs
19 en 20 februari Studie 2 daagse onderwijs, Opvang is open
21 februari Luizencontrole onderwijs
21 februari info-ochtend nieuwe ouders 8.45-10.30u
23 februari Nieuwsbrief

Woordje van Bettine

Beste ouders,
Vanaf de kerstvakantie ben ik gestart met het reïntegreren op de Hoven. Een aantal ouders heb ik al mogen begroeten en de kinderen hebben me al aan verschillende vragenvuren onderworpen. Het blijft fascinerend wat zij (wel) vragen: ‘is dit je echte haar’, ‘is kanker besmettelijk’, ‘kun je nou nog baby’s krijgen’, en ook veel lieve vragen over hoe het met Gijs en mij gaat.
En we maken het goed. Gijs groeit als kool, heeft de eerste tanden en is verbaasd als hij per ongeluk omrolt.
Voor mij geldt dat de balans tussen energie geven en energie opdoen best een uitdaging is. Om die reden zal ik tijdens het reïntegreren ondersteuning blijven houden van Riemer (draagt de eindverantwoording) en Ato-collega directeur Margriet (zij zal de formatie en financiën doen). En ik zal me richten op het onderwijskundig primair proces en langzaamaan weer ingroeien in het volledige reilen en zeilen.
Voor nu een hartelijke groet, Bettine

Schoolplein

U heeft opgemerkt dat wij deze week het klimtoestel op het schoolplein hebben afgezet met lint. Door de harde wind van de afgelopen tijd is er teveel van de valbrekende houtsnippers weggewaaid en verharding van de ondergrond heeft ertoe geleid dat de valbeveiliging minder goed is als zou kunnen. Vandaar dat vanuit Riemer opdracht  gegeven is om de ondergrond aan te vullen met nieuwe houtsnippers. Tot die tijd is het uit voorzorg verstandig om het toestel niet te gebruiken. Geen 'alarm-situatie' dus, maar toezicht en noodzakelijk onderhoud.
A.s. dinsdag worden er nieuwe schorssnippers als valbeveiliging neergelegd. Daarna kan het klimtoestel weer gebruikt worden.

Gebruik Pleinpraat

Onder Pleinpraat staan de chatboxen per groep vermeld. Om de chatbox te kunnen lezen moet de inlogcode voor ouders ingegeven worden. Deze heeft u via een brief ontvangen aan het begin van het nieuwe schooljaar. De berichten kunnen (na het invoeren van de inlogcode) gelezen worden. Het plaatsen van berichten kan alleen door in te loggen via Facebook, LinkedIn of Twitter. Dit is uiteraard niet verplicht. 

De chatbox is vooral bedoeld voor schoolgerelateerde zaken en wordt met name gebruikt door de leerkracht(en) en groepsouder(s) voor hulpvragen en praktische mededelingen. Op deze manier bent u, als ouder, snel op de hoogte en kunt u direct reageren op een hulpvraag. Deze appgroep is geen vervanger voor de nieuwsbrief.

 

Beeldmateriaal

We maken bij kindcentrum de Hoven graag gebruik van beeldmateriaal om de speel- en leerervaringen van onze kinderen zichtbaar te maken. In de afgelopen periode hebben een aantal ouders vragen gesteld over de plaatsing van beeldmateriaal op facebook door andere ouders. Deze vragen, in combinatie met de nieuwe landelijke ontwikkelingen rondom veiligheid, doet ons besluiten ouders te vragen geen foto’s en films te maken tijdens de opvang en het onderwijs.  In afwachting van de afspraken die vanuit het bestuur hierover gemaakt worden, zullen de medewerkers van de Hoven de foto’s en filmpjes maken en plaatsen op Facebook en/of de app. We vertrouwen op uw medewerking.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht, dan kunt u bij een van de medewerkers terecht.

Natuurouder cursus

Twee jaar geleden hebben we met enkele leerkrachten en betrokken ouders een natuurcursus met veel plezier gevolgd. We leerden dat  verwondering voor de natuur het allerbelangrijkste is.
Kennis is geen "moetje"
Je leert er veel maar vooral hoe je kinderen plezier kunt laten beleven aan onze natuur en hierdoor zorg willen dragen voor alles wat groeit en bloeit.
Het is leuk om met een groepje de natuur rondom ons Kindcentrum in te gaan en op die manier de leerkrachten kunt ondersteunen.
Als U meer informatie wilt kunt u eens kijken op de IVN site onder de kop "natuurouders"; https://ivn-s-hertogenbosch.nl/ of bij een van de ouders/grootouders die de cursus hebben gevolgd. Manon.nederpel@home.nl; vanhoff@gmail.com
 

Nieuws vanuit de babygroepen

Op de groepen zijn we bezig met de winter. We knutselen, lezen boekjes en we ervaren het weer.
We zijn naar buiten geweest terwijl het regende. De kinderen vonden het prachtig, gingen schuilen in
het huisje en genoten van de druppels. Dan is het extra fijn om binnen op te warmen met droge
kleding en een lekker koekje.
De maand december hebben we ook afscheid genomen van een aantal kinderen die door zijn
gestroomd naar de peuters; Dex, Yara, Sietze en Gijs. We gaan jullie missen! Veel speelplezier bij de peuters!

Nieuws vanuit de peutergroepen

Het nieuwe jaar is alweer even bezig, maar we hebben 2017 gezellig afgesloten. Met de kerstperiode waren de groepen mooi versierd, er is een hoop geknutseld en er zijn spelletjes gespeeld. We hebben zelfs kunnen genieten van een pak sneeuw! Dat maakt het buitenspelen wel extra leuk. In de vakantie hebben we lekker genoten van de rust in de Hoven en konden we extra vaak spelen in de gymzaal. Even weg van de kou en de regen en lekker dansen op de muziek. Ook zijn daar spelletjes gespeeld, zoals ‘schipper mag ik overvaren’.
We zijn 2018 feestelijk begonnen. We hebben met alle peuters geproost op het nieuwe jaar met ‘echte’ champagne. Hopen op een fijn en gezond 2018!
Deze periode zijn we rustig van start gegaan. We hebben even geen thema. We zijn bezig met de winter en over aan paar weken is het alweer carnaval. Langzaam zullen we de groepen in de carnavalskleuren gaan versieren. Er zal volop gedanst en gezongen worden.
Wij wensen iedereen een fijne carnaval!

Nieuws vanuit de BSO

BSO Beneden

Carnaval staat weer voor de deur en de kinderen van de BSO beneden hebben hier al wat van kunnen proeven. We hebben namelijk in plaats van het restaurant een carnavalswinkel op het plein gemaakt. In deze winkel kunnen de kinderen carnavalsartikelen en –kleren kopen (zie foto).  Heeft u thuis nog wat liggen wat wij in onze winkel kunnen verkopen? Graag! Denk aan; brillen, sieraden, kroontjes, stafjes (voor thuis, te kleine) verkleedkleren etc.

Groetjes BSO beneden.

BSO Boven

Op de BSO hebben wij mooie dagen van de winter gehad maar bij de winter hoort ook de regen, de wind en sneeuw. Hierdoor willen de kinderen het liefst binnenspelen.  Er wordt elke dag een buitenactiviteiten aangeboden om de kinderen te motiveren om buiten te spelen. Er staan heel veel leuke buitenactiviteiten op de planning. “Een natuurlijke speelomgeving biedt veel voordelen voor de ontwikkeling en gezondheid van uw kind”.

En verder natuurlijk weer allerlei activiteiten in beeld met de kinderen (zie foto´s).

Engels

Engelse voorstelling: Sylvie Flamingo’s birthday party
Afgelopen week kwamen de collega’s van Such Fun! optreden voor groep 1 tot en met 4.

Samen met 6 studenten van de PABO van Canterbury die drie weken stage lopen in Den Bosch brachten ze Sylvie Flamingo’s birthday party op de planken. Het verhaal werd losjes gebaseerd op Sylvie van Jennifer Sattler en werd geschreven door coördinator Yvonne Scherphof (die the very ugly monster speelde) . Voor het eerst waren er ook Such Funners die voor muzikale begeleiding zorgen!

Het toneelstuk werd maar liefst 22 keer opgevoerd op elf verschillende scholen.  Zo’n tweeduizend kinderen genoten ervan.

Sylvie Flamingo is bijna jarig en nodigt haar vrienden uit voor haar verjaardag. Ook denkt ze na over haar outfit, want ze is een beetje uitgekeken op al dat roze. Dat betekent dat ze haar dieet moet veranderen. Een zoektocht langs haar vrienden Roodkapje, koe, bij en draak levert een hoop transformaties op en ze wordt ook zelf nog eens opgegeten door een monster, maar uiteindelijk beseft ze dat ze toch gewoon het liefst wil zijn wie ze is: een roze, garnalen-etende flamingo!

Klik hier voor het filmpje!

Update English

Groep 1/2: The Topic is Winter. We have learned the songs: “I’m a little snowman”  “Put on your shoes

Groep 3/4: The Topic is Opposites. We have learned the songs: “Open and Shut”  “The Opposites song

Groep 5/8

De afgelopen weken hebben wij gewerkt aan het onderwerp “Singulars/Plurals” (Enkelvoud/meervoud)

De komende weken gaan we bij groep 5/6 werken aan het theme “around the house”

En bij groep 7/8 is het nieuwe thema “hopping”.

Nieuws vanuit de onderbouw

Project “ik in het verkeer”
Na een welverdiende kerstvakantie zijn we uitgerust gestart met het project “ik in het verkeer” met als start een bezoek aan de fietsenmaker. We hebben veel geleerd om dit vervolgens op het leerplein, in het spel uit te beelden. We hebben een zebrapad op het leerplein en daar zijn al heel wat bekeuringen uitgedeeld.

aangeleerd thema versje

Toet toet toet

Kijk altijd goed

Wat het stoplicht doet

Toet toet toet

Hier kom ik aan

Rood is stop

En groen is gaan

Oranje is opgelet

En Blauw een politiepet

Engelse voorstelling 23 januari

De kleuters hebben genoten van de jaarlijkse Engelse voorstelling. Mochten ze over monsters praten, dan komt dit omdat ze deze terug hebben gezien in deze voorstelling. Maar alles kwam uiteindelijk helemaal goed. Ze hebben mee mogen roepen: “behind you” en “Boohoo”.

Garderobe

Bij de Engelse voorstelling hebben de kinderen gebruik gemaakt van de banken uit de garderobe. We merkten hierdoor dat er in de garderobe ruimte vrijkwam om te bewegen. Als test laten we de banken er even uit om te zien of het prettiger is. We horen graag van ouders hoe dit wordt ervaren.

Het voorleesontbijt 24 januari

We hebben een gezellig ochtend gehad op 24 januari bij het voorleesontbijt. Verschillende medewerkers hebben een uitwisseling gedaan en in een andere groep voorgelezen. De kinderen konden heerlijk smullen van een peperkoek/krentenbol en kregen wat te drinken.

Personele bezetting Onderbouw geel en Onderbouw Blauw

Juf Karin is na de Carnavalsvakantie terug van zwangerschapsverlof en zal samen met Juf Beppie in onderbouw Geel werken.

Juf Lindy gaat invallen voor Laura, zie kopje studiereis Kenia, en daarna, samen met Juf Suzanne Berkelmans, in onze instroomgroep onderbouw Blauw, werken.

Studiereis Juf Laura onderbouw Rood

ATO geeft de mogelijkheid om zijn werknemers met de organisatie Teachers4Teachers naar Kenia te laten gaan. Dit jaar heeft Juf Laura van onderbouw Rood de mogelijkheid gekregen.

Over iets minder dan drie weken, gaat ze samen met een andere collega van ATO en nog meer leerkrachten uit Nederland naar Kenia.

Ze gaat daar workshops geven aan leerkrachten van de onderbouw.

Voor meer informatie zie de website van Teachers4Teachers. (www.teachers4teachers.nl) Daar wordt ook door medereizigers een blog bijgehouden van deze reis.

Lindy van der Heijden zal de vervanging doen op woensdag 21 februari tot en met vrijdag 23 februari.

Maandag 26 februari is Juf Laura weer aan het werk in onderbouw Rood.

Eten en drinken in de onderbouw
In de onderbouw eten en drinken we met de kinderen.
Kinderen die al eerder dan het vaste fruitmoment (10:30-10:50) willen drinken of fruiteten kunnen dit doen in het eerste werkblok. We besteden veel aandacht aan waarom drinken en eten belangrijk is voor de kinderen. Daarbij leren we kinderen ook te luisteren naar hun lichaam. Zodat ze weten wat ze nodig hebben om lekker in hun vel te zitten en voldoende energie te hebben om te spelen en te leren. We stimuleren de kinderen om hier eigen verantwoordelijkheid in te leren nemen.

Verschoningskleding

We zijn weer dringend op zoek naar kleding die gebruikt kan worden om kinderen in de onderbouw te kunnen verschonen bij een “ongelukje”.

We zoeken:

-meisjes leggings

-meisjes broeken vanaf maat 104

-broeken jongens vanaf maat 104

-sokken jongens/meisjes

 Mocht u nog oude kleding hebben kunt u dit inleveren bij de leerkracht.

Speelgoed mee

Wilt u er op letten dat er geen eigen speelgoed mee naar school gaat. Alleen materialen die met het thema te maken hebben kunnen meegenomen worden.

Nieuws vanuit de middenbouw

Als ik later groot ben
Wat een geweldig thema! De kinderen smullen van alle soorten beroepen. We leren veel van alle ouders die komen vertellen. Dokters, politieagenten, programmeurs, er is al van alles voorbij gekomen!
Ook mogen sommige kinderen mee naar het werk van ouders. Zo zijn er al kinderen bij de psycholoog, het ziekenhuis en in een fabriek geweest.
Dank aan alle lieve ouders die tijd hebben (gemaakt) om mee te werken aan dit leuke thema!

Nieuws vanuit de bovenbouw

Leerplein 5/6

Start van het jaar: 

Dit jaar zijn we weer prima gestart. We hebben gezamenlijk het jaar ingeluid met een heuse toost op het plein. Daarbij hebben we geproost en elkaar al het beste gewenst.  

Cito’s:

We gestart met het afnemen van de Cito. In de ochtend wordt er hard gewerkt aan rekenen, spelling en begrijpend lezen. 

Workshops:

Deze periode hebben we gewerkt aan een drietal kleine onderwerpen. Het oude Egypte: onderzoek naar hiëroglyfen, mummies en piramides. Mindset: wat wil jij bereiken en hoe pak je dat aan. Verkeer: voorrang, het krijgen en nemen. 

Afscheid Yvette:

Onze stagiaire Yvette heeft afscheid genomen van de groepen, zij gaat verder leren bij de onderbouw. Yvette wisselt met Jenti. Zij heeft stage gelopen in de onderbouw en komt nu naar ons plein. 

Leerplein 7/8

Loe&Loes
We zijn nog druk bezig met de volgende verwachting: ‘Onze garderobe ziet er netjes uit’. Deze week hebben we al veel parels verdiend! Het ziet er naar uit dat we binnenkort weer een beloning te pakken hebben.
 
Bleijendijk
In de eerste week van het nieuwe jaar hadden we meteen een leuk uitstapje naar Bleijendijjk. Het thema was ‘sporen’; we zijn op jacht geweest naar sporen en hebben er een creatieve opdracht meegemaakt. Als klus hebben we bomen omgezaagd. Wat kunnen onze leerlingen hard werken zeg#trots!
 
Korfbaltoernooi
Groep 8 heeft deelgenomen aan een korfbaltoernooi. We hebben een sportieve en gezellige dag gehad!
 
Inschrijven adviesgesprekken:
Vanaf volgende week maandag kunnen de ouders zich inschrijven voor het adviesgesprek. Deze gesprekken vinden plaats op maandag 3 februari (groep blauw) en dinsdag 4 februari (groep paars).

 

Externen


Kom je ontdekken met Mad Science? 

Wetenschap en techniek saai? Niet met Mad Science! De professionele Mad Science docent komt naar verschillende bibliotheken van Den Bosch en omstreken, en gaat daar samen met jou aan de slag.

Kies via de website van de bibliotheek (www.bibliotheekdenbosch.nl) een leuk onderwerp uit en reserveer snel je plekje. Want vol is vol. 

07/02: Bibliotheek Boxtel: Droogijstijd

24/02 Bibliotheek Rosmalen: Droogijstijd

24/03 BibliotheekCentrum Den Bosch: Supersnelle Scheikunde

11/04 BibliotheekBoxtel: Supersnelle Scheikunde

07/04 Bibliotheek Rosmalen: Optische illusies

25/04 Bibliotheek Vught: Optische illusies

26/05 Bibliotheek Centrum Den Bosch: Optische illusies

13/06 Bibliotheek Vught: Supersnelle Scheikunde